Duizeligheid

Duizelig zijn is een naar gevoel. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom u duizelig bent. Varierend van te lage bloeddruk, wisseling in posite van uw lichaam, hoofd en nekletsel, aandoeningen van het evenwichtsorgaan, medicijn gebruik of neurologische aandoeningen.

Allereerst is het van belang te weten waarom u zo duizelig bent, een consult van de huisarts, de KNO arts of neuroloog is belangrijk.

Wanneer u een arts heeft bezocht kan het zijn dat ondanks dat er een diagnose gesteld is en een behandeling gestart is, u last blijft houden van duizelingen. Ook kunnen er onverklaarbare duizelingen zijn.

Vestibulo-oculo-reflex

Tussen de ogen, de oogspieren en het evenwichtsorgaan is een relatie. Het evenwichtsorgaan krijgt informatie vanuit de ogen en omgekeerd. Dit heet het vestibulo-oculo-reflex. Deze reflex zorgt ervoor dat onder andere onze blik stabiel is en ons lichaam "weet" hoe en waar we in de ruimte staan. Wanneer deze informatie verstoord is kunnen er ook duizelingen, misselijkheid en balansverstoringen ontstaan. Denk maar aan zee- en wagenziekte.

Zicht en Zien kan door middel van uitgebreid orthoptisch en reflex onderzoek (o.a. de Utermohlen loopproef) bepalen of de vestibulo-oculo-reflex verstoord is of dat er andere problemen zijn. Zoals een probleem met de samenwerking tussen de ogen en/of door een balansverstoring tussen uw oogspieren.

Behandeling

Het doel van de behandeling is de duizeligheid af te laten nemen. Hoe groot het uiteindelijke effect is, is niet altijd vooraf te voorspellen. De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van een (prisma)bril met een eventueel filter . Indien nodig geven wij oefeningen mee.

Het kan zijn dat wij u adviseren een andere zorgverlener te consulteren. Denk daarbij aan een gespecialiseerde fysiotherapeut of een lid van de Utermohlen werkgroep.

.