Fixatie Disparatie (FD)

Fixatie Disparatie is een begrip dat te pas en onpas wordt gebruikt. Het wordt vaak als een afwijking bestempeld, terwijl je Fixatie Disparatie juist nodig hebt om diepte te kunnen zien. Het is dus een onderdeel van de normale samenwerking van beide ogen.

Om afwijkingen en verstoringen van de Fixatie Disparatie op te sporen gebruiken we apparatuur waarvan er slechts enkele in Nederland zijn.

Als lid van de Fixatie Disparatie Experstisegroep bezit Zicht en Zien deze apparatuur.

Wat is Fixatie Disparatie?

Bij de geboorte moeten de ogen zich nog ontwikkelen. Een baby kan nog niet goed zien en de ogen van een pasgeborene zijn ook nog niet in staat om met elkaar samen te werken. Rond de leeftijd van tien jaar zijn deze ontwikkelingen afgerond. Dat betekent dat een kind dan net zo goed kan zien als een volwassene en dat de samenwerking tussen de ogen, als hiervoor geen belemmeringen zijn, goed is.


Alles wat we zien komt via de twee ogen in het achterste deel van de hersenen terecht. De hersenen zorgen ervoor, dat de twee beelden die uit de twee ogen afkomstig zijn, worden ervaren als één beeld; sensorische fusie.

Als die twee beelden (van elk oog één) verschoven zijn ten opzichte van elkaar, doordat de ogen niet naar precies hetzelfde punt kijken,corrigeren de hersenen hiervoor. Dit noemen we Fixatie Disparatie. Iedereen heeft Fixatie Disparatie als onderdeel van de normale samenwerking tussen de ogen.

De ogen staan niet stil in de oogkassen, maar bewegen voortdurend. De hersenen moeten de oogspieren zo aansturen dat de beelden op de juiste plek in beide ogen vallen; motorische fusie.

Om deze samenwerking in kaart te brengen kan een Fixatie Disparatie curve gemaakt worden.

Afwijkende Fixatie Disparatie

Als er geen samenwerking tussen de ogen is, zoals bij scheelzien, is er geen Fixatie Disparatie. Dat is te verklaren doordat er dan maar één beeld in het achterste deel van de hersenen terecht komt. Afwijkende Fixatie Disparatie komt dan ook alleen voor bij mensen met een niet (zichtbare) afwijkende oogstand. Aan het verloop van de Fixatie Disparatie curve kan men zien of de Fixatie Disparatie wel of niet afwijkend is.

Afwijkingen in de Fixatie Disparatie kunnen leiden tot een aantal klachten, zoals:

Hoofdpijn;

  • Toename in de loop van de dag.
  • Vooral boven de ogen (frontaal)
  • Na lezen en/of werken op de computer.

Vermoeidheid van de ogen / focusklachten / overige klachten;

  • Toename in de loop van de dag en/of na dichtbij-werk of een lange werkdag.
  • Onrustig beeld, problemen in drukke omgeving met veel bewegende beelden zoals in verkeer / winkel.
  • Mensen niet kunnen aankijken, moeite met focussen, gevoel van wazig beeld ondanks goede gezichtsscherpte.

Veel gestelde vragen

Klik voor antwoorden op veel voorkomende vragen over Fixatie Disparatie op de onderstaande knop.

Klik voor therapie mogelijkheden op onderstaande knop