Prismabril

Een prismabril heeft een glas dat het beeld verplaatst.

Deze bril heeft geen “sterkte” zoals plus of min maar wel een waarde. Deze waarde (dioptrieën) geeft aan hoeveel een beeld verplaatst wordt. Ook heeft een prismaglas altijd een richting waar de basis is, dit geeft aan in welke richting het beeld verplaatst wordt. Dat kan zowel horizontaal, verticaal als schuin zijn. Elke prismabril heeft dus niet dezelfde sterkte of dezelfde richting.

Er zijn twee soorten;

links een normale prisma, rechts een Fresnel prisma Prismasterkte 7, als normaal glas (links) en als Fresnel (rechts)

  • Fresnel prisma ; Dit is een kunststof folie die uit een serie kleine prisma's bestaat. Hierdoor kun je hoge waarden prisma's gebruiken zonder dat er een heel dik glas ontstaat. Het zuigt zich vacuüm aan het glas en is een soort noodglas. Het voordeel is dat je het tot hele hoge sterkten kunt gebruiken en dat je makkelijk van sterkte kunt wisselen. Het nadeel is dat het een noodglas is, de helderheid wordt steeds minder en met name bij hoge sterkten kan deze vermindering storend zijn. Een ander nadeel is dat het alleen in hele sterkten leverbaar is.
  • Prismaglas ; Dit is een glas dat in elke sterkte gemaakt kan worden, zowel in een enkelvoudige als bifocale en multifocale bril. Het voordeel is dat de helderheid gelijk is. Het nadeel is dat hoe hoger de sterkte hoe dikker aan een kant de rand. Hierdoor zijn hoge sterkten niet aan te raden. In een bifocale bril kan in het verte gedeelte een andere prismasterkte gemaakt worden dan in het leesgedeelte. In een multifocale bril kan dit niet.

Waarom een prismabril? Bij verschillende klachten.

Met name bij;

  • Dubbelzien; Omdat het beeld verplaatst wordt zorgt een prismabril dat de beelden weer op elkaar komen en er een enkel beeld ontstaat.
  • Problemen met de samenwerking tussen de ogen. Er kunnen dan bijvoorbeeld leesklachten, hoofdpijn, asthenope klachten ontstaan. De prisma verplaatst het beeld waardoor de beelden van beide ogen beter op elkaar vallen, of dichter bij elkaar komen. De samenwerking tussen de ogen kan dan zijn werk makkelijker doen. Vaak wordt zo’n bril gecombineerd met visuele trainingen.
  • Problemen met de vestibulo – oculaire reflex (VOR), doordat het beeld verplaatst wordt moeten ogen kleine bewegingen maken om dit te corrigeren. Hierdoor krijgt de VOR andere informatie waardoor duizeligheid of onrustig kijken verminderd kan worden.
  • Combinatie van bovenstaande, bij Zicht en Zien proberen we zo veel mogelijk naar het geheel te kijken hierbij combineren we bovenstaande redenen waarom een prisma zou kunnen helpen.

Is een prismabril voor iedereen een goede therapie?

Een prismabril is geen wondermiddel, het kan wel een geweldig (tijdelijk) hulpmiddel zijn. Voordat iemand een prismabril krijgt is uitgebreid onderzoek door een deskundige noodzakelijk, een globale meting is onvoldoende! Te sterke prisma's, onnodige prisma's of helemaal verkeerde prisma's kunnen vervelende gevolgen hebben.

Wilt u meer weten, bel of mail voor meer informatie.